zoeken op Deli-line

Leuke weetjes over voeding

Weetjes over bier

Bier is goed voor de gezondheid, mits matig gebruikt. Het beschermt tegen hart- en vaatziekten, diabetes type II (ouderdom suikerziekte) en osteoporose. Matig bierverbruik kan ook helpen tegen stress.

Bier bevat heel wat vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezonde en evenwichtige voeding. Het silicium in bier draagt bij aan een gezondere beenstructuur. Tenslotte bevat bier minder calorieën dan veel andere dranken, en kan het zelfs bijdragen aan een caloriearm dieet en een gezonde levensstijl. Op voorwaarde dat het met mate gedronken wordt.

Weetjes over rode wijn

Rode wijn verlengt de levensduur. De laatste jaren verschijnen regelmatig studies die aantonen dat een matige con sumptie van rode wijn gezond is en onder meer het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Volgens Amerikaanse wetenschappers bevat rode wijn een stof die de levensduur van cellen verlengt. Deze stof is ook in pinda's en druiven te vinden.

Weetjes over kaas

Kaas is een goede bron van eiwitten, calcium en verschillende vitaminen. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor onder meer de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.

Het vetgehalte van kaas wordt meestal aangeduid met een cijfer en een plusteken: bijvoorbeeld 48+, 30+, 20+. Dat betekent dat het percentage vet aangeduid wordt per 100 g droge stof en niet per 100 g kaas. Kazen tot 20+ zijn mager, kazen van 20+ tot 40+ zijn light.

Het idee 'het is magere kaas dus mag ik een dubbele portie' gaat niet op. Hou je aan de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden. Anders gaat het gezondheidsvoordeel van magere kaas verloren.

Kaas eten beschermt de tanden tegen cariës. Zowel de eiwitten aanwezig in kaas als calcium zouden hierin een rol spelen. Pas het in je voedingspatroon in om te vermijden dat je totale vetinname te hoog wordt en weet dat kaas eten het dagelijkse poetsen van de tanden zeker niet kan vervangen.

Bron: Nederlandse Obesitas vereniging